Olek kokosowy

Olej kokosowy

Olej kokosowy w ciągu ostatnich lat pojawił się masowo na półkach w wielu supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością. Produkt ten ma szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, ponieważ ma liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne.

W kuchni olej kokosowy może zastąpić kilka innych olejów, które na pewno masz w swojej kuchni. Ten olej nadaje się do gotowania, pieczenia, świetnie sprawdza, jako składnik wielu deserów. Do tego cudownie wpływa na wygląd, sylwetkę i zdrowie, pomagając w leczeniu wielu schorzeń. Jest istną bombą witaminową, na bazie, której wykonasz domowe kosmetyki i pełnowartościowe posiłki.

Olej kokosowy to również wysokiej, jakości olej nieoczyszczony z pierwszego tłoczenia. Pozyskiwany z miąższu kokosa i powszechnie uważany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Olej ten charakteryzuje się delikatnym kokosowym smakiem i aromatem.

CZY OLEJ KOKOSOWY JEST ZDROWY?

Pięknie pachnący, o przyjemnej konsystencji nierafinowany olej kokosowy w temperaturze poniżej 22 stopni Celsjusza przechodzi w stałą konsystencję przypominającą masło. Powyżej 25°C zamienia się w żółtawy płyn o konsystencji nieco rzadszej od zwykłego oleju roślinnego. Olej kokosowy zyskał bardzo dużą popularność zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Ten zimnotłoczony olej ma następujący skład:

  • Zawiera 94% nasycone kwasy tłuszczowe w tym ok. 62% kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe MCT (laurynowy, mirystynowy, kaprylowy, kaprynowy, kapronowy). Jak i również wyższe kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy, stearynowy);
  • W składzie znajdziemy również nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym oleinowy, linolowy i linolenowy;
  • Witaminy: B (B1, B2, B3, B6, B9), C i E;
  • Minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.

OLEJ KOKOSOWY WŁAŚCIWOŚCI

Olej kokosowy nierafinowany to produkt, który cieszy się olbrzymią popularnością wśród osób, które interesują się zdrowym odżywianiem oraz naturalną pielęgnacją skóry i włosów. Cały sekret oleju kokosowego nierafinowanego tkwi w procesie jego pozyskiwania. Produkt ten otrzymujemy z miąższu orzecha kokosu. Oczywiście mówimy tu o oleju nierafinowanym, otrzymywanym metodą zimnego tłoczenia. Poniżej przedstawiam kilka najważniejszych właściwości tego oleju:

  • Usprawnia pracę mózgu (szczególnie przy chorobie Alzheimera, Parkinsona, padaczce, epilepsji);
  • Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a tym samym ryzyko groźnych chorób serca;
  • Przyspiesza proces odchudzania – pomaga zwiększyć wydatek energetyczny ciała i spalić więcej tłuszczu. Dzięki czemu jest chętnie wykorzystywany, jako zamiennik innych tłuszczów przy dietach odchudzających;
  • Posiada działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe, co sprawia, że wspomaga on leczenie różnych zakażeń. Dzięki tym właściwościom olej kokosowy jest w stanie zwalczać nie tylko zmiany trądzikowe na skórze, ale też szkodliwe patogeny w układzie pokarmowym.
  • Pozwala zmniejszać głód oraz porcje spożywanego jedzenia;
  • Chroni przed uszkodzeniami włosy, skórę i paznokcie;
  • Jest doskonałym środkiem pielęgnacyjnym o właściwościach nawilżających, odżywczych i ochronnych.;
  • Poprawia wilgotność skóry, wzmacnia jej warstwę hydrolipidową, chroni przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych, działa bakteriobójczo na jamę ustną i wybielająco na zęby;
  • Jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.

Możesz także polubić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *