suplement potasu

Potas suplement

Praktycznie każdy z nas codziennie miewa silne skurcze mięśni, osłabienie, zmęczenie oraz kołatanie serca. Często w takich przypadkach zastanawiamy się, jakich pierwiastków brakuje naszemu organizmowi. Jednym z nich jest potas, który odbija się niekorzystnie na zdrowiu, jeśli jego poziom jest zbyt niski lub za wysoki.

Potas to składnik mineralny, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Potas nazywany bywa często „pierwiastkiem życia”, ponieważ bierze udział w prawie wszystkich procesach w ludzkim organizmie. Jego główną rolą jest kontrolowanie pracy nerek oraz gospodarki wodnej ciała. Równie ważne jest to, jak potas wpływa na ciśnienie (pomagając utrzymać je na prawidłowym poziomie), wspomaga układ mięśniowy, nerwowy oraz dotlenia mózg. Dodatkowo sprzyja poprawie gęstości mineralnej kości i chroni przed osteoporozą.

W przypadku niewystarczającej ilości potasu w diecie oraz w razie jego nadmiernej utraty zaleca się suplementację preparatami zawierającymi potas.

BRAK POTASU W ORGANIZMIE

Zbyt niska zawartość potasu w naszym organizmie prowadzi do pojawienia się widocznych symptomów. Przede wszystkim najczęstszym objawem niedoboru tego pierwiastka jest:

  • Osłabienie siły mięśniowej, bolesne skurcze ud i łydek, drżenia mięśni;
  • Nadciśnienie;
  • Zaburzenia rytmu serca;
  • Zaburzenia w funkcjonowaniu nerek;
  • Zaparcia;
  • Senność, apatia, zaburzenia koncentracji, nerwowość;
  • Omdlenia.

Stan nadmiernego niedoboru potasu określa się mianem hipokalemii. Przyczynami rozwoju tej jednostki chorobowej są zbyt mała podaż tego pierwiastka z pożywieniem bądź jego utrata. Najczęściej wskutek wymiotów, biegunek bądź, jako efekt długotrwałego stosowania leków moczopędnych.

ŹRÓDŁA POTASU

Tak naprawdę potas znajdziemy w niemal w każdym produkcie spożywczym. Pierwiastek ten występuje we wszystkich produktach z wyjątkiem tłuszczów i cukrów. Niewątpliwie jego podstawowym źródłem w diecie Polaków są ziemniaki. Duża zawartość potasu jest obecna również w:

  • W Suchych nasionach roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, ciecierzyca);
  • Wszelkiego rodzaju ziarnach, takich jak: pestki dyni, orzechy włoskie;
  • Produkty pełnoziarniste (pełnoziarniste makarony, pełnoziarniste pieczywo, kasze z grubego przemiału);
  • W suszonych owocach — morelach, figach, jabłkach, rodzynkach, a także w awokado i bananach;
  • W kaszy gryczanej;
  • Owoce cytrusowe i zielone warzywa liściaste;
  • W burakach i botwinie;
  • W pomidorach i ich przetworach;
  • W mięsie;
  • W kakao i czekoladzie;
  • W soli magnezowo-potasowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *