W Polsce coraz więcej sklepów zaopatruje się w ekologiczną żywność. Ten trend jest również popularny wśród wielu ludzi, którzy chcą się zdrowo odżywiać, dlatego też kupują produkty organiczne z ekologicznych upraw.

Wielu ludzi do tej pory nie wie, na czym polega definicja organic food. Tak dla informacji jest to żywność, która pozbawiona jest sztucznych i niebezpiecznych składników. Jest to żywność naturalna i w jak najmniejszym stopniu przetwarzana. Organiczne mogą być owoce, warzywa, produkty zbożowe, nabiał, jajka czy mięso. Standardy produktów organicznych są ściśle określone przez światowe organizacje.

Jak rozpoznać żywność organiczną?

Taka żywność często jest sprzedawana w sklepach spożywczych ze zdrową żywnością oraz w sklepach online. Żywność, która jest oznakowana, jako organiczna musi zawierać, co najmniej 95% składników, które są pochodzenia organicznego. W przypadku produktów roślinnych ważne jest, by ziemia, gdzie rosną była wolna od zanieczyszczeń, czyli np. nie może znajdować się zbyt blisko ulicy, ponieważ zawiera wówczas duże ilości ołowiu. Do otrzymania takiego idealnego produktu wielu rolników stosuje płodozmian, by gleba nie jałowiała oraz naturalny kompostownik lub obornik.

Produkty organiczne pochodzące z takich upraw, mają etykietką “BIO”. Poznamy je po charakterystycznym zielonym listku z dwunastu gwiazdek na opakowaniu.

Co powinna zawierać organiczna?

  • Sztuczne nawozy chemiczne zakazane;
  • Pestycydy są ściśle ograniczone;
  • Rutynowe stosowanie leków, antybiotyków jest zakazane
  • Zmodyfikowane genetycznie (GM) rośliny i składniki są zakazane;
  • Dobrostan zwierząt jest sercem systemu, a życie na wolnym wybiegu dla zwierząt gospodarskich jest gwarantowane
  • Różnorodność upraw i zwierząt hodowanych na farmie, rotacja wokół gospodarstwa przez kilka sezonów, w tym okresy, w których ziemia leży odłogiem. Takie mieszane rolnictwo pomaga przerwać cykle chorób, szkodników i buduje żyzność gleby.

Dlaczego warto spożywać produkty organiczne?

Żywność ekologiczna, w skrócie eko lub bio to określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego. Żywność ta powstaje zgodnie z prawami natury. Jest pozbawiona pestycydów, substancji przyspieszających wzrost, metali ciężkich i innych szkodliwych substancji. Żywność pochodząca z ekologicznych upraw jest również droższa od produktów, które można kupić np. w supermarkecie. Jest to spowodowane ekouprawą, czyli te produkty uprawiane są praktycznie bez udziału sztucznych i szkodliwych chemikaliów.

To samo tyczy się ekologicznego mięsa — mięso pochodzące od zwierząt z ferm przemysłowych zawiera mniej składników odżywczych niż to pochodzące od zwierząt hodowanych. Te, które bytują w lepszych warunkach, a więc takie, które mają dostęp do świeżego powietrza i przestrzeń, w której mogą się poruszać. Ważne jest również czym karmione są zwierzęta — krowy, świnie i kury z hodowli przemysłowej są karmione zbożem i soją. Takie mięso z hodowli przemysłowej zawiera więcej tłuszczu i mniej pożądanych składników odżywczych. Inne natomiast jest mięso zwierząt, które mogą paść się na trawie i skubać drzewa czy krzewy.

Gdzie kupić produkty organiczne?

Ekologiczna żywność stała się bardzo popularna praktycznie na całym świecie. Można mówić wręcz o zapanowaniu mody na zdrowy styl życia. Samo określenie “organiczny” odnosi się do produktów rolnych, a raczej sposobu ich uprawiana czy hodowania i przetwarzania.

Produkty organiczne dostępne są w również w sklepie cosdlazdrowia.pl, które pochodzą z upraw ekologicznych. Nie znajdziemy tu produktów z pestycydami ani z nawozami chemicznymi. W ofercie sklepu znajdziemy również produkty niezbędne w szczególnego rodzaju dietach: bezglutenowej, wegetariańskiej i wegańskiej. Znajdziemy tu również produkty oznaczone jako produkt Polski i certyfikat BIO.

Dodaj komentarz