Ocet jabłkowy jest znany od dawien dawna i ceniony za wszechstronne i dobroczynne działanie zdrowotne. Ten żółto-brązowy posiada kwaśny, octowy smak oraz pachnie owocami, z których został wykonany.

Płyn wykazuje działanie antybakteryjne, jest też zalecany do obniżania poziomu glukozy we krwi pacjentów, a także wspomaga odchudzanie. O jego właściwościach wiedziały już nasze mamy i babcie. Ponadto produkt ten podkreśla smak wielu potraw. Jak i również może być lekarstwem i suplementem diety.

Ten popularny produkt często używany przez nasze mamy i babcie ceniony jest ze względu na dużą zawartość potasu, fosforu, chloru, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza, fluoru i krzemu. To bogate źródło witamin, np. z grupy B. Zawiera także witaminy A, C, E, P oraz beta-karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Ocet jabłkowy jest produktem powstałym wskutek naturalnej fermentacji, jest źródłem bakterii probiotycznych sprzyjających zdrowiu.

Ocet jabłkowy z łatwością można kupić w sklepach spożywczych lub sklepach ze zdrową żywnością lub też można zrobić go samemu. Może on posłużyć, jako przyprawa do sałatek i dań, ale również można wykorzystać jego lecznicze właściwości, dlatego nie powinno go zabraknąć w naszych domach.

Woda i ocet na czczo

Ocet jabłkowy ma wiele zalet i szerokie zastosowanie. Ocet jabłkowy produkowany jest oczywiście z jabłek. Najlepszy jest bez żadnych dodatków, w naturalnej postaci i niepasteryzowany. Włączając ocet do codziennego użycia należy przestrzegać kilku ważnych zasad i dawek. Produkt ten, zwłaszcza w wysokich stężeniach może działać szybko i intensywnie.

Ocet jabłkowy najlepiej jest zastosować na czczo przed posiłkiem — wówczas najszybciej będzie spalał tłuszcz. Wystarczą już 2 łyżki octu jabłkowego dziennie, żeby szybko zauważyć efekty. Można je wypić bezpośrednio lub zmieszać z wodą. Maksymalnie jednak można go pić przez tydzień. Następnie na jakiś miesiąc warto odstawić ocet jabłkowy.

Jakich efektów się spodziewać?

Ocet jabłkowy znany jest ze swojego działania wspomagającego odchudzanie, gdyż pobudza apetyt i usprawnia procesy trawienne. Dodatkowo picie octu jabłkowego jest wskazane, by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, polecany jest on również w różnego rodzaju infekcjach, a także na ból gardła. Jak wskazują dostępne informacje, zakres jego działania jest szeroki.

Poniżej przedstawiam kilka jego dobroczynnych właściwości:

  • Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i obniżyć jego poziom po posiłku;
  • Picie octu jabłkowego pomaga w oczyszczaniu organizmu z nagromadzonych toksyn;
  • Ocet jabłkowy pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę;
  • Ocet jabłkowy wyrównuje równowagę kwasowo-zasadową i jest pomocny w odkwaszaniu organizmu;
  • Ocet jabłkowy zwiększa przyswajalność wapnia w jelitach oraz przyśpiesza metabolizm komórkowy;
  • Ocet jabłkowy zwiększa perystaltykę jelit oraz łagodzi dolegliwości ze strony układu trawiennego, takie jak zgaga i nudności;
  • Leczy stany zapalne stawów i gardła – w tym celu stosuje się okłady z octu (na stawy) lub płukankę (na ból gardła);
  • Łagodzi skurcze mięśni – w tym celu stosuje się okłady z octu;
  • Zmniejsza ból zatok – okłady z octu mogą być pomocne też w udrażnianiu zatok i złagodzeniu dolegliwości bólowych;
  • Sprawdza się w dezynfekcji ran i przyspiesza gojenie się skóry;
  • Łagodzi przebieg infekcji ucha.

Dodaj komentarz